Kontaktlencsék vagy szemüveg?

Amikor kiderül, hogy látáskorrekcióra szorulunk, mindannyian elgondolkodunk rajta, hogy milyen módszerrel is javítsunk a látásunkon ezután. A jó hír természetesen az, hogy egyik sem végleges, úgyhogy ha nem jön be a szemüveg vagy a kontaktlencse, mindig átválthatunk a másikra. A jó döntéshez elsősorban a saját természetünket és szokásainkat kell tudatosítanunk. Jól hangzik, de sokan nem élünk úgy, hogy pontosan megfigyeltük volna, mikor milyen módon viselkedünk. Ezt bizony sok esetben ki kell tapasztalni. Én éppen ezért azt javasolnám, hogy először szemüveggel kezdjünk a kontaktlencsék ráérnek.

Egyrészt szemüvegre lencse mellett is szükségünk lesz, tehát így is úgy is csináltatnunk kell. Másfelől ha adunk magunknak pár hónap szemüveg viselési időt, kitapasztalhatjuk, milyen, és valami fogalmat kapunk róla, miért akarnánk kontaktlencsék viselésére áttérni – ha egyáltalán Emellett mindenképpen beszélgessünk el a szemészorvosunkkal. A lencse viselésnek lehetnek akadályai, és bár a lakosság túlnyomó többsége bátran viselhetné őket, jobb biztosra menni. Így is úgy is szükség lesz a szemész segítségére, hiszen ő állapítja meg a dioptriákat, a lencséhez a szemünk görbületét és adottságaink alapján javasol a mérhetetlen lencseválasztékból.

A szemüveg előnyei

A kontaktlencsék elődjeként a szemüveget mindenki ismeri. A klasszikus érv mellette, hogy nem kell a szemünkbe nyúlkálnunk – de ez, megmondom őszintén tanulható, és az ellenérzések leküzdhetők. Ha valaki igazán le akarja tenni a szemüveget, túl tud lépni ezen a problémán. Viszont a szemüveg cseppet sem károsítja a szemet. Ez talán az egyik legnagyobb érv, amit minden ízléstől függetlenül fel tudok hozni mellette. Mert persze a szemüveg nagyon változatos, és igen divatos, hiszen számtalan vezető márka tervez ma már szemüvegkereteket. Így igazából akármilyen arcformánk is legyen, biztosan találunk olyat, ami esztétikusan emeli ki a vonásainkat, vagy ha épp sportosat keresünk, akkor a lehető legstabilabban és biztonságosabban simul az arcunkra.

Ezek mind igazak. Viszont nem minden embert érdekelnek ezek a szempontok. Az viszont mindenkinek fontos kell legyen, hogy lehető leginkább megőrizze a látása épségét. Ezzel nem arra célzok, hogy a kontaktlencsék károsítanák a látásunkat. Egyáltalán nincs összefüggés a látás romlása és a kontaktlencse viselés közt. Ellenben a lencse szárítja a szemet. Ezért is nagyon fontos, hogy sose hordjuk túl és ápoljuk minden nap megfelelően. Ha ennek nem teszünk eleget, és túl száraz lesz a szemünk, egyre mélyebben rajzolódnak majd ki a vérerek a szemfehérjénkben és egy idő után nem bírjuk majd a tizenkét, nyolc, de végül már a hat órád viselést sem.

A másik nagyon fontos ellenérv pedig a higiénia. Aki nem szereti a kötelező tisztálkodási köröket, mondjuk az a fajta, aki inkább bezuhan ruhástul az ágyba, mintsem fogat mosson és átöltözzön, az ne hordjon kontaktlencsét. Ugyanis ezt a kontaktlencsék nem engedik meg. Persze hirdetnek olyan lencsét, amiben aludni is, lehet, de ez a technológia még mindig gyerekcipőben jár és sose higgy annak, ami túl szép, hogy igaz legyen. A lencse, ha nem tisztítjuk rendszeresen, elfertőződik. És ilyen esetekben már valóban probléma, ha koszos kézzel nyúlkálunk a szemünkbe, vagy éppenséggel hanyagoltuk a tisztán tartó rituálékat.

A kontaktlencsék előnyei

A szemüvegre természetesen a kontaktlencsék mellett is szükségünk lesz. Hiszen a fürdőszobából, ahol kivettük a szemünkből valahogy még el kell találnunk az ágyig és reggel a fürdőszobába. Illetve lesznek olyan napok, mikor pénzért se erőltetnénk a résnyire nyílt szemünkbe egy lencsét – mondjuk egy átmulatott éjszaka után. Ellenben a szemüveg elég domináns jegye az arcnak, és ha nem szeretjük az efféle kiegészítőt, a lencse a legjobb választás.

Amellett, hogy a külső szemlélőnek észrevétlenek, a viselőnek is a kontaktlencsék a viselőnek is azok. Ugyanis sportolhatunk, futhatunk, ugrabugrálhatunk egy koncerten, a lencse biztosan nem törik össze, nem maszatolódik, nem párásodik, és nem repül le a fejünkről. Egy szóval sokkal szabadabb a mozgás. Egyetlen dolgot nem szabad, nyitott szemmel úszni a víz alatt. Ezt viszont talán a kontaktlencsék viselői is képesek lesznek megállni.

A kontaktlencsék emellett ahhoz is hozzájárulhatnak, hogy játsszunk kicsit a külsőnkkel. Hiszen léteznek színes kontaktlencsék is, amik különféle színűre, mintázatúra tudják varázsolni a szemünket. Itt csak arra fontos emlékezni, hogy a lencse még mindig egy szemészeti segédeszköz. Abban az esetben is, ha nincs semmiféle látásproblémánk, látásvizsgálat nélkül ne vegyünk lencsét. A lencse egyedi szemméretünknek eleget kell tegyen, a különféle anyagválasztékról nem is beszélve, emellett ha bármi olyan szemproblémánk lenne, amiről nem tudunk, de gátja a lencsehordásnak, az orvos tudná nekünk megmondani.

Kontaktlencsék és szemüveg

Pláne amikor még kísérletezünk, én javaslom, hogy a kontaktlencsék é a szemüveg egyszerre létezzenek a hétköznapjainkban. Nyári fesztiválszezonban például a világ legkényelmesebb dolga az eldobhatós lencse. Reggel még kómásan elég, ha szemüvegben kóválygunk, aztán amikor már sminkelünk is, jöhet a lencse, amit majd lefekvés előtt kiveszünk a szemünkből és eldobunk. Megspóroltuk a lencsetokot és az esti ápolást félkómás félrészeg állapotban. Azért az lencseberakás előtt ne hagyjuk ki az ápolást- biztos, ami biztos.