Mire figyeljük a konyhai spot lámpák elhelyezésekor?

 

A konyha a családi élet központi helye, így érdemes nagy figyelmet fordítani a világításának megtervezésére. A konyhában, étkezőben számos különböző tevékenység folyik, s mindegyiknél már megvilágítás szükséges. Függeszték, csillár, de spot lámpák segítségével is nagyszerű dizájn és funkcionális megoldásokat érhetünk el. Természetesen az elsődleges fényforrásunk a természetes világítás, mely a nyílászárókon keresztül jut be a helyiségbe. De a legtöbb esetben sajnos a természetes világ nem megfelelő. Ez lehet a munkapult elhelyezkedése miatt, de lehet azért is, mert házunk, lakásunk ablakai mérete kicsi. Ilyenkor mesterséges világításra van szükségünk. Ez általában egy főfényből és egy kiegészítőfényekből áll. A lámpák fali kapcsolóról is működtethetők, de LED spotok esetén, amennyiben kiegészítő fényekről beszélünk, akár állandók is lehetnek. Az egyszerűbb kiviteleket tetszésünknek megfelelően helyezhetjük el és konnektorról tudjuk üzemeltetni, a lámpa le- és felkapcsolását egy sima billenő kapcsolóval szabályozhatjuk.

 

Általános megvilágítás spot lámpák segítségével

Ha kényelmesen szeretnénk használni a konyhánkat, a legfontosabb a konyhapult megfelelő megvilágítása. Az ideális megvilágítás kigondolásánál a konyhában van a legnehezebb dolgunk, hiszen ez az a helyiség, ahol aprólékos és balesetveszélyes munkafolyamatokat végzünk. Akár beépíthető, rejtett konyhapult világítást választunk, akár hagyományosat, az elsődleges szempont a funkción legyen és utána foglalkozzunk a dekorfényekkel. Szerencsére nem nagy ördöngösség összeegyeztetni a kettőt.

A konyhai világítás kialakítását alapvetően kezdjük az általános mennyezeti világítás kiválasztásával. Ez a fajta világítás az egész tér világossá tételére szolgál.  Ez az a világítási mód, amellyel helyettesíthetjük a természetes nappali fényt a konyhában sötétebb napszakokban vagy az ablak hiányában. A hagyományos függesztések és fénycsöves lámpák mellett vagy helyett, a térmegvilágításhoz használhatunk spot lámpákat vagy sínrendszeres világítást is.

 

Álmennyezetbe vagy sima mennyezeti világításnak is alkalmazhatjuk a spot lámpákat. Nem kell, hogy egy nagy felületre gondolni. Hihetetlenül stílusos tud lenni egy álmennyezet részlet, amely egyben a lámpa is. Egy kisebb gipszkartonból is alakíthatunk ki neki alapot. Legyen ez csak egy egyszerű rombusz alakú felület. Ezzel alacsony költségből egyedi világítást kap a helyiség. A süllyeszthető spot lámpák alakja leggyakrabban kör, de már szögletes formákkal is találkozhatunk a piacon. Választhatunk olyan spot lámpákat, amelyekben egyetlen dióda található, de akadnak olyanok is, amelyeknél dupla vagy tripla izzó van egy keretbe fogva. Már a színek és minták terén is bő a választék, sőt azok számára, akik szeretik az exkluzív, különleges dizájnt, választhat üveg keretes, esetleg fekete keretes spot lámpákat a konyhájába.

 

Pultmegvilágító spot lámpák

 Abban az esetben, ha konyhapultunk felett felső szekrénysor van elhelyezve, lehetőségünk van beépíthető lámpatesteket választani. Ezek a felsőszekrény aljába helyezve nagyon stílusos, rejtett világítást fognak eredményezni. Ha ragaszkodunk a szekrényünk érintetlenségéhez, vagy a lámpatesteket a felsőszekrények alján is elhelyezhetünk. Lényegében spotos megoldásokról van szó, ízlésünknek és a konyhapult igényeinek megfelelően választhatunk több spotos lámpatesteket, vagy használhatunk több egyes spot kialakítású lámpát is.

 

De, ha ennél egyedibb megoldásra vágyunk, akkor a szekrényeken belülre is szereltethetünk spot lámpákat, így nem csak könnyebben találjuk meg a poharakat sötétben, de garantáltan lenyűgözünk minden vendéget. Ezek már inkább dekorfénynek számítanak, és nem helyettesítik a pultmegvilágító spotokat. Ugyanúgy remek dekorvilágítás a munkapult alá elhelyezett spot lámpák sokasága, amiknek fénye az alsó elemekre esik.

 

Nem szükséges azonban a süllyesztett, vagy ráépíthető spot lámpákhoz ragaszkodnunk. A falra szerelhető, szintén spot lámpák is remekül funkcionálnak a konyhákba. Ha a lámpa akarja 270 fokban állítható, továbbá a lámpafej szöge is 90 fokban tetszőlegesen irányítható. Tehát oda tudjuk állítani a fényt, ahol éppen szükségünk van rá. Ennek a dizájnnak köszönhetően sosem lesz a lámpatest útban, és mindig ott lesz, ahol szükség van rá.

 

A kiegészítő, vagy dekorvilágításoknak egyik előnye az, hogy nem kell arra törekednünk, hogy tökéletes legyen a fény szöge, csak arra, hogy milyen hangulatot szeretnénk teremteni a fényekkel. A spot lámpák segítségével pedig gyakorlatilag bármilyen megoldás szóba jöhet, hiszen bárhova el tudjuk őket helyezni. Még a konyhapult alá is, ha éppen arra vágyunk. Az egyetlen, amit vegyünk figyelembe, azaz, hogy figyeljünk az összhangra, és ne bontsuk a helyiséget különböző életterekre. A spot lámpák, különösen a LED spotok rendkívül praktikas.

Mire figyeljünk a spot lámpák bekötésénél? 

Lehetőség szerint legyenek külön kapcsolhatók a konyhai lámpák. Ritkán használjunk az összes világítást egyszerre. Az izzók közül válaszunk fehér fényűeket és napfény spektrumúakat. Érdemes az elhelyezésnél ügyelni rá, hogy ne közvetlenül érje az ember szemét a fény, mert ezeknek jellemzően elég erős és éles fénye van. A foglalatoknál és a beépítésnél érdemes számításba venni a túlmelegedést is, ha olyan használatra számítunk, ahol szinte folyamatosan kell égniük.