Hogyan segíti az orvostudományt a farmakogenomika?

A farmakogenomika néhány évtizeddel ezelőtt még gyerekcipőben járt ugyan, de ma már komoly részét képezi a gyógyításnak. Sokan mégsem hallottak korábban róla, vagy nem pontosan értik, mire is irányul ez a tudományág. Ezért érdemes néhány szót ejteni arról, hogy pontosan hogyan reformálja majd meg ez az újítás az orvoslást, és hogyan segítheti már most az egészségünket.

Mi is a farmakogenomika?

Ahhoz, hogy megértsük, mi a farmakogenomika, fontos tudnunk azt is, hogyan működik az ember. Mindenki a szüleitől kapott kódolt rendszert kap a fogantatás során, amit DNS-nek hívunk. Ez határozza meg a kinézetünk, a beállítottságunk egy részét, és bizony azt is, hogyan reagálunk különböző dolgokra. Örökölhetünk betegségeket, amiket a születésünktől fogva magunkkal hordozunk, de hajlamokat is kaphatunk a szüleinktől, amelyek csak később lesznek fontosak. Allergiákat hordozunk magunkban, amikről talán nem is tudunk, amíg nem találkozunk azzal a bizonyos dologgal, amire a szervezetünk heves reakciót vált ki. Ez természetesen csak egy részét jelenti az életünknek. Nem csak az fontos, hogy mit hoztunk az anyaméhből, de az is, hogyan éljük az életünk további részét. Nagy részét teszi ki a táplálkozásunk és a mozgási szokásink is annak, hogy milyen veszélyek fenyegetnek minket az elkövetkező évtizedekben. A környezeti hatásokat is érdemes természetesen figyelembe venni, hiszen nem mindegy a lakókörnyezetünk minősége, hogy milyen külső- és belső hatások érnek bennünket, és hogy hogyan vagyunk képesek kezelni a stresszt.

Egy egész csomag tehát az ember, nem csak a genetikailag meghatározott kód. Azonban sokan úgy érzik, pusztán az egészséges táplálkozással és a rendszeres testmozgással mindent megtettek az egészséges élet érdekében. Mégis lehet nekik is sok problémájuk, habár az életmódjuk valóban nagyban hozzájárul az egészség megmaradásához. Mindenki más tehát, máshogy reagál a környezetére, az ételekre, a kezelésekre és a stresszhelyzetekre. Viszont ma már megvan annak a lehetősége, hogy a genetikailag magunkkal hozott részeket fel tudjuk térképezni, és meg tudjunk állapítani allergiákat, gyógyszerekre való érzékenységet, megfelelő dózisokat, könnyebben prediktálhatjuk az immunválaszokat. Ez hatalmas lépést jelent az orvoslásban, ahol korábban, és legtöbb esetben még most is előbb kezelünk, majd az immunreakciót vizsgálva változtatunk a kezelésen. Tulajdonképpen az orvostudomány nagy része még csak kísérletezik, és mindezt embereken teszi, a mindennapi gyógyítás során. Talán durván hangzik, de sok ember esik áldozatául a nem megfelelő kezelés okozta kellemetlenségeknek, ahol bolhából elefánt lehet egyik pillanatról a másikra.

Hogyan zajlik egy farmakogenomika vizsgálat, és hogyan profitálhatunk belőle?

A Synlab farmakogenomika vizsgálata egy egyszerű és fájdalommentes mintavétel, ami azonban sok esetben életeket is menthet. Néhány nap alatt pontos genetikai térképet kaphatunk néhány ezer forintért, amely segít megmutatni, milyen szűrővizsgálatokra lesz érdemes elmenni, hogy milyen életmódot érdemes folytatni az eredmények tükrében. Segítségünkre lehet továbbá az azonnali gyógyszeres kezelésben, és az elkövetkezőkben is. A legjobb benne az, hogy mivel ez egy születésünkkor velünk hozott kód, ezért az életünk során nem változik, tehát állandó. Ez azt jelenti, hogy összesen egyszer van szükség a vizsgálat elvégeztetésére, ami összességében nem jelent kifejezetten nagy kiadást.

Kinek ajánlott a farmakogenomikai vizsgálat elvégeztetése?

Mindenkinek! Mivel mindannyian előbb vagy utóbb szembe nézünk az életünk során valamilyen egészségügyi problémával, egy ilyen papír a zsebünkben hatalmas segítség lehet. Már a gyermekeinknek is jól jöhet egész kicsit korukban, de ajánlott a szülői, nagyszülői korosztálynak is természetesen. Előbbinél hatalmas előnyt jelent, hogyha már kisgyermekkor kortól tudjuk az allergiákat, érzékenységeket, és az egészségügyi kockázatokat. Így a gyermekünket egy olyan életmódhoz szoktathatjuk, ami figyelembe veszi az ő személyes adottságait genetikai szempontból. Idősebbeknek a gyógyszeres kezelések összehangolása miatt jöhet jól még extraként. Gondoljunk csak bele, milyen sok időt és kockázatot jelent a különböző krónikus betegségek mellett még egy újabb extra kezelés. Ezeket a vizsgálatokat sokszor orvosi felügyelet alatt, kórházban kell végezni, ami akár több hétig is elhúzódhat szerencsétlenebb esetben. Egy farmakogenomikai eredménnyel azonban ez a kellemetlenség akár teljesen elkerülhető lehet, vagy lerövidítheti a kórházi maradást, amiért szerintem már önmagában megéri elvégeztetni ezt a vizsgálatot.

Láthatjuk tehát, hogy az orvostudomány mennyire fejlődik. Várhatóan néhány éven, évtizeden belül a farmakogenomika még jobban előtérbe fog kerülni a gyógyítás könnyebbsége érdekében, de már most sokat profitálhatunk az ilyen jellegű vizsgálat elvégzéséből. Mindig lesz egy biztos támaszunk, ami segítheti a gyors felépülésünket és a megelőzést is.