Mi is a szivattyú?

Sok szempontból hasznos eszközök, melyeket változatos helyeken és alkalmakkor hasznosítunk. Közös bennük azonban az, hogy folyékony halmazállapotú dolgok áramlását biztosítják csővezetéken keresztül. Elsőre általában arra gondolunk, hogy a szivattyú akkor kerül elő a sufniból, ha elöntötte a pincét a víz. Ennél azért kevésbé drámai felhasználásai is akadnak, mik teljességgel hétköznapinak mondhatóak. Vegyük szépen sorba, mik is ezek, segíteni fog a megfelelő választásban!

A szivattyú fajtái

  1. Keringető szivattyú

Általában hűtési-, fűtési rendszereknél találkozhatunk vele. Itt értelemszerűen fontos, hogy a fűtővíz folyamatosan áramoljon a kazánból a radiátorokba és vissza – avagy a padlófűtés csövein keresztül. Ez az út, amit a csövekben a víz megtesz, visszavezeti a fűtőegységünkbe, ahonnan aztán felmelegedve – vagy éppen hűtve – ismét útjára indul. Ezt viszont nem jókedvében teszi, hanem a keringető szivattyú hatására. Ebben az esetben fontos a méret megfelelő kiválasztás. A jól kiválasztott méret, nagyobb hatékonyságot jelent és nem mellesleg csendesebb működést is biztosít.

  1. Átemelő szivattyú

Bár létezik, és sok családi házban megtalálható, mégse gyakran vesszük észre. Ezek a készülékek gyakran fordulnak elő házi szennyvízkezelési megoldásoknál, hogy a szürkeszennyvíz és toalett átszivattyúzásuk révén mindenképpen eljusson a központi csatornába.

  1. Merülő szivattyú

A búvárszivattyú néven is ismert eszközt teljes hosszában a víz alá merítjük üzemeltetésekor. Innen is ered az elnevezés. Ez a technika számos előnnyel jár. Egyfelől így relatíve kisebb az emelési magasság, hiszen nincs akkora különbség a felszín és az üzemi vízszint között. Ennek hála a készülék megőrzi a kavitációt. A másik jellegzetessége a technológiának, hogy nem szívják fel, hanem alulról nyomják fel a folyadékot. Ez nagyobb hatékonyságot és teljesítményt eredményez.

  1. Szennyvízszivattyú

Az átemelő szivattyúval ellentétben ezek a készülékek kézi alkalmazásra teremtettek. Hatalmas szívónyílásuknak hála egyenletesen szivattyúznak. Megbirkóznak a szennyvízzel, de akár lebegő részecskéket tartalmazó vízzel is. Egyes modellekbe úgynevezett úszókapcsolót építenek be. Ez azért hasznos, mert ha egy bizonyos magasság alá esik a vízszint, akkor egyszerűen kikapcsolnak maguktól.

  1. Öntöző szivattyú

Na ezt sokan ismerjük, általában ez az az eszköz, ami előkerül időnként a sufniból. Ahogy a neve is mutatja, elsődlegesen öntözéshez gondolták ki, de könnyű és erős felépítésének hála ez azóta kibővült alap háztáji funkciókkal. A sokoldalú eszköz alkalmas az öntözésen felül nyomásnövelésre, vezetékes-, illetve esővíz és nem utolsó sorban klórtartalmú uszodavíz szivattyúzásához. Az igazán fejlett kerti szivattyú nyomáskapcsolóval is rendelkezik.

  1. Hidrofor

Hippodron! Nem, hidrofor. Ez már az igazán high tech kialakítás, ami, ha belegondolunk, nem is annyira magas technológia, mint inkább pofonegyszerű és ettől nagyszerű. Gyakorlatilag egy olyan vízellátó kombinációról beszélünk, ami egy hidrofor tartályt és egy házi szivattyút köt össze. Amikor megnyitjuk a vízet, az beáramlik a tartályba, ahol egy beépített gumimembrán révén egy bizonyos nyomást, általában 1-1,5 bart megtart. Érzékelőivel figyeli a nyomásváltozást. Ha ez egy bizonyos érték alá esik, csak akkor kapcsol be a szivattyú. Ezzel nem csupán átmenetileg tárolni képes a vizet, de a kapcsolások gyakoriságát is csökkenti. Éppen ezért előszeretettel alkalmazzák búvárszivattyúk, illetve önfelszívó szivattyúk automatikus üzemeltetéséhez.

A szivattyú kiválasztás

Nos tehát megismerkedtünk a szivattyúk alapvető fajtáival, és, hogy melyiket mikor, mire használjuk. Igazából ez meg is adja az első eldöntendő szempontot: mire akarjuk használni a szivattyút? Nem mindegy, hogy a kertet akarjuk öntözni, egy mély kútból nyernénk ki vizet, vagy az elárasztott pincéből akarjuk eltávolítani a Dunát. A házi vízmű szivattyú vagy egy kút szivattyú értelemszerűen más szempontoknak tesz eleget, mint egy egyszerű öntöző. És itt nem csak a teljesítményről van szó.

Olyan eszközökről beszélünk, melyek működésének természetes velejárója, hogy folyamatosan vízzel érintkeznek. Ez azt is jelenti, hogy nem szabad rozsdásodniuk, bírniuk kell a magas nyomást és bizonyos esetekben kiemelt hangsúlyt kapnak a szűrők. Pláne olyan szennyvíz esetén, ahol az esővíz, vagy éppen a toalettvíz különféle lebegő részecskéket tartalmaz, a szivattyút nem lehet fél percenként leállítani. Egy medencénél még megtehetjük, hogy a medence falába beépített szűrőre apellálunk, de itt sem árt egy kicsit védettebb eszközt alkalmazni, mert a medencénkbe is belehullhat minden levél és termés. Egy kerti tó esetében ez pedig nem is kérdés.

Ha munkaeszköznek vásároljuk meg, kiemelten fontos a szervízelhetőség. Természetesen ez háztáji alkalmazásban is fontos, de ha vállalkozásunkhoz van rá szükségünk, egyenesen a bevételünk múlhat rajta, mennyi ideig tart, míg ideér a szivattyú alkatrész.

Szivattyú bolt Budapest és környékén is, de vidéken pláne több üzletben elérhető, de érdemes bővebb választék érdekében online is körülnézni. A garanciát általában a gyártó biztosítja, így erről ez esetben sem kell lemondanunk, és sokkal kényelmesebb a vásárlás.