A hűtős furgon alapvető funkciói

Hogy hűt. Jó, jó, hogy egy hűtős furgon azért van, hogy hűtsön, valójában nem akkora hír, ezt aláírom. De azért, ha az ember elkezd belegondolni, egész sok olyan vetületét fedezi fel ennek a kérdésnek, ami már megér egy misét. Például az, hogy nem csak hűt, de gurul is. Váó. megannyi csodát közlök ma, igaz? Na, de, hogy egyik szavamat a másikba ne öltsem, ez kiválóan alkalmassá teszi arra, hogy különleges feltételeket kívánó rakományt szállítsunk vele. Nem bírtok hova lenni a csodálkozástól, igaz? Na, de itt jön az igazi csavar: ez nem csak a mirelit árukat jelenti.

A hűtős furgon alapvetően tényleg annyit tud, hogy van egy furgon, ahol adott hőmérsékleten tudjuk tartani a rakományt. De ha belegondolsz, ez nagyon sok szempontból teszi nélkülözhetetlenné és az ember nem is gondolná, hány féle felhasználási módja van annak az egyszerű mobil hűtőnek. Mert hát ez valójában egy hatalmas, kerekeken mozgó hűtőkamra. Nos, azt hiszem, ennél jobban felcsigázni a kedélyeket hűtőautó témában már aligha lehetne, úgyhogy vegyük is végig ezeket a felhasználási módokat.

Hűtős furgon a gyakorlatban: élelmiszerek

Kezdjük az alapokkal, jobban mondva essünk túl rajtuk gyorsan: a mirelit áruk például hűtős furgonnal érkeznek. Ez magába foglalja amúgy azt a vidáman csilingelő kocsit, amelyik hátköznap esténként látogatja a lakótelepek és kertvárosok utcáit, hogy aztán vagy egy kis fagyasztott borsó, vagy némi dobozos jégkrém kerüljön elő belőle. Ugyanakkor azok a rendszeres kiszállítások, ahol a nagy láncolat raktárai ellátják a kis üzleteket, szintén hűtős furgonnal érkeznek.

Az élelmiszer szállítás terén természetesen itt nem áll meg a felhasználás. Alapvetően minden romlandó árut hűtős furgon szállít, legyen az gyümölcs, zöldség, hús-, vagy tejtermék. Ez igaz a nemzetközi szállítástól a napi csip csup szállítgatásokig legyen az üzletlánc, étterem vagy épp a strandbüfé.

Az élelmiszereknek azonban van egy teljesen más válfaja, mégpedig a kész étel. Ez megint csak egy igen széles műfaj, de kezdjük, mondjuk egy egyszerű cateringgel. Hiszen hiába készült el az az ínycsiklandó négy öt fogás, azt el is kell juttatni a rendezvényhelyszínre. A készétel romlandó, tehát erre megint csak a hűtős furgon lesz a legalkalmasabb. De ez olyan pofonegyszerű helyzetekben is igaz, mint egy torta kiszállítása. Ha te magad elmész érte a cukrászdába, természetesen a te gondod, de ha egy esküvőre gondolsz, amikor a cukrászat vállalja az odaszállítást, kissé bizarr lenne, hogy félig megolvadva várna a cukormáz.

Honnan bérelj hűtőautó kocsit?

Mielőtt továbbmennénk a következő kategóriájára a hűtőautó felhasználásnak, nézzük meg, mi a fontos a bérlésekor. Ha megnézünk pár weblapot, mint a hatarauto.hu hűtős furgon bérlés kapcsán, akkor rögtön észrevehető, hogy van pár szempont, ami egy szimpla autóbérlés esetén nem biztos, hogy felmerül. Ebből egy, hogy működtethető-e a hűtés pusztán külső áramforrásról. Ennek hiányában ugyanis a hűtés leáll, amint kikapcsoljuk a motort. Egy szimpla szállítmányozásnál is meglehetnek ennek a hátulütői, ha mondjuk, két napos a szállítás és a sofőr kénytelen megaludni közben.

A másik szempont a raktér, illetve a rakomány rögzítése. Utóbbiról mi kell gondoskodjunk és nem mindegy, hogy hogyan fér be, illetve miként tudjuk biztosítani, hogy nem dől össze, mire célba érünk vele. Emellett a kocsi biztosítása és engedélyezése is széleskörűbb kell legyen, mint egy egyszerű autóbérlésnél.

Hűtős furgon a gyakorlatban: ami nem élelmiszer fuvarozás

A kategória kicsit sántít, mert élelmiszerek természetesen itt is lesznek, de nem ezen van a hangsúly, hanem a hűtős furgon felhasználásán. Ebből kapásból az első a kitelepített rendezvények. Vegyünk, mondjuk egy szabadtéri esküvőt egy olyan helyszínen, ahol közel s távol egy darab étterem nincs. Ha van megfelelő áramforrás – amit egy aggregátorral is megoldhatunk, ha minden kötél szakad – akkor gyakorlatilag kibérlünk egy hűtős furgont és csiribú, csiribá, ott is a mobil hűtőnk. Tehetünk bele hidegtálat, több fogásos vacsorát, meg van mentve a rendezvény.

A másik nagyon hasonszőrű tematika a fesztivál. Persze maga a fesztivál gyakorlatilag egy több napos rendezvény, szóval ezen nincs is nagyon mit csodálkozni. Viszont nem feltétlenül merül ki annyiban az igény, hogy előre elkészített hidegtálakat tároljunk a hűtőben. Általában itt már nem is egyértelműen hűtős furgon kocsikról beszélünk, hanem olyan összetett kocsikról, ahol a sütés, csomagolás is zajlik. Ez lehet végeredményben hot dog áruk, hamburgeres vagy egy gyros-os, de a lényeg, hogy az alapanyagok hűtése megoldott legyen.

Az egyik utolsó kategória pedig a gyógyszerkészítmények szállítása. Nem is gondolnánk, hiszen otthon a szobában általában nem igen jelent problémát szobahőmérsékleten tárolni a fejfájás csillapítónkat. Viszont amikor ugyanezek a gyógyszerek kamion stop idején zötykölődnek a tűzőn napon, országúton a nyári kánikulában, akkor igenis fontos, hogy hűtsék őket. Igaz ez nem csak gyógyszerek, de gyógykészítmények, homeopátiás szerek esetén is, hogy mást ne mondjak, a kontaktlencsék és az ápoló folyadékok is megsínylenék a harmincöt fokot.